Nederlands | English 
 
 
Skip Navigation Links
HOME
WOLVEN EN LEIDERSCHAP
NIEUWS
CONTACT
LINKS
 
Skip Navigation Links
EFFECTIEF LEREN
UW LEERPARTNER
UW MAATWERK LEEROPLOSSINGEN
DE REM ERAF
UW OPEN LEEROPLOSSINGEN
WERKWIJZE EN PROFESSIONALS
ASSESSMENTS
UW OPLOSSING
UW TOEGEVOEGDE WAARDE
UW VOORDELEN OP EEN RIJ


  WIJSHEID VAN DE WEEK  
 
19 november: Wat gij wilt dat een ander verzwijgt, begin met dat zelf te verzwijgen.
Seneca, Romeins dichter en wijsgeer, ca. 4 v.Chr.-65 na Chr.

U bevindt zich hier:  Skip Navigation LinksHome >> Wolven en Leiderschap
 

Wolven en Leiderschap

Met zijn fascinerende blik, zijn elegante, sluipende tred en trotse, onafhankelijke karakter is de wolf de grootste van de wilde hondachtigen. De wolf heeft een geweldig uithoudingsvermogen, is een meester in het verdragen van honger, pijn en koude en maakt deel uit van een uiterst hiërarchische organisatie.  

Hij is familie van de Afrikaanse wilde hond, waaraan topprestaties worden toegedicht op het gebied van effectiviteit en leiderschap*): anders dan het jachtluipaard dat er slechts drie van de tien keer in slaagt een prooi te bemachtigen, komen wilde honden veel vaker met eten thuis, namelijk in zeven van de tien gevallen.  

Samenwerking en creativiteit maken het onderscheid: door als een team samen te werken slagen zij erin om prooien neer te halen die veel groter zijn dan zijzelf. Door hun collectieve doorzettingsvermogen en vasthoudendheid bereiken zij hun doel. Creativiteit is hun tweede belangrijke eigenschap: zij passen zich zodanig aan een nieuwe omgeving aan, dat ze voor zichzelf kansen creëren.  

Samenwerking en creativiteit zijn in de visie van het IC&D ook onmisbare bouwstenen op het gebied van leiderschap. Gecombineerd met een stevige dosis zelfinzicht leiden zij tot effectiviteit en het vermogen om de eigen organisatie voortdurend en pro-actief aan te passen aan haar omgeving. Redenen genoeg dus om de wolf te kiezen als rolmodel op het gebied van leiderschap.  

*) Bron: Hacker & Roberts, Transformationeel leiderschap

 
PHBO

Instituut voor Career & Development (IC&D)
Postbus 4022, 5604 EA EINDHOVEN

Tel.: 040-2130140, Fax: 084-8354204, E-mail: info@ic-d.nl
KvK: 58341501

Disclaimer  Privacy statement
Sitemap  Ontwikkeld door:  Drie-O