WIJSHEID VAN DE WEEK

19 september 2022

"Tijd: dat wat de mens altijd tracht te doden maar wat uiteindelijk hem doodt." (Herbert Spencer, Engels filosoof, 1820 - 1903)

WAT ONZE KLANTEN OVER ONS ZEGGEN:

Over Strategisch Leiderschap: "Aanrader, erg leerzaam en vooral erg bruikbaar in de praktijk. (19092022)

Wolven en Leiderschap

Met zijn fascinerende blik, zijn elegante, sluipende tred en trotse, onafhankelijke karakter is de wolf de grootste van de wilde hondachtigen. De wolf heeft een geweldig uithoudingsvermogen, is een meester in het verdragen van honger, pijn en koude en maakt deel uit van een uiterst hiërarchische organisatie.   

Hij is familie van de Afrikaanse wilde hond, waaraan topprestaties worden toegedicht op het gebied van effectiviteit en leiderschap*): anders dan het jachtluipaard dat er slechts drie van de tien keer in slaagt een prooi te bemachtigen, komen wilde honden veel vaker met eten thuis, namelijk in zeven van de tien gevallen.   

Samenwerking en creativiteit maken het onderscheid: door als een team samen te werken slagen zij erin om prooien neer te halen die veel groter zijn dan zijzelf. Door hun collectieve doorzettingsvermogen en vasthoudendheid bereiken zij hun doel. Creativiteit is hun tweede belangrijke eigenschap: zij passen zich zodanig aan een nieuwe omgeving aan, dat ze voor zichzelf kansen creëren.   

Samenwerking en creativiteit zijn in de visie van het IC&D ook onmisbare bouwstenen op het gebied van leiderschap. Gecombineerd met een stevige dosis zelfinzicht leiden zij tot effectiviteit en het vermogen om de eigen organisatie voortdurend en pro-actief aan te passen aan haar omgeving. Redenen genoeg dus om de wolf te kiezen als rolmodel op het gebied van leiderschap.  

*) Bron: Hacker & Roberts, Transformationeel leiderschap